Sunday 18 February 2018

Pentru ce învățăm?

Una dintre cele mai dificile întrebări pentru un elev sau student este cea din titlu, pentru ce învățăm? Pentru note? Pentru a fi apreciați de părinți sau prieteni? Pentru a fi invidiați de alții? Sau pentru noi înșine? Învățatul înseamnă evoluție și cunoaștere. Iar motivele sunt multe și diferite.
În primul rând, învățăm pentru că așa este firea umană. Învățatul nu se rezumă la tema de română sau setul de exerciții pentru bac. Este un proces continuu, pe care individul îl îmbrățișează de la naștere: primul cuvânt, primul pas, prima părere proprie.
În al doilea rând, învățatul înseamnă socializare. Oamenii de mici sunt învățați că trebuie să facă parte dintr-un grup social, iar motivul care unește douăzeci de oameni mici sau mari într-o sală de clasă este învățatul. O cerință comună dată de învățător sau profesor obligă oarecum ca participanții la o activitate să interacționeze unul cu celălalt, iar învățatul împreună s-a adeverit a fi o metodă eficientă, pe care mulți oameni o aplică indiferent de vârstă sau ce trebuie învățat - o temă la istorie, o limbă străină, un proiect la birou.
În concluzie, învățăm pentru noi înșine. Pe de o parte, pentru că asta știm să facem, ca specie și pe de altă parte, pentru că acest scop comun ne unește cu alți oameni, ceea ce ajută la crearea unor relații sociale importante pentru orice individ.

No comments:

Post a Comment