Monday 20 November 2017

Pot fi părinții un model pentru copii?

Părinții sunt acei oameni din viața unui tânăr care au grijă de el până când poate să o facă singur, iar deseori, îl susțin pe tot parcursul vieții. Deseori se vorbește despre faptul că un om are un model în viață, de multe ori acest model fiind o persoană din anturajul său. Așadar, apare întrebarea: pot fi părinții un model pentru copiii lor? Răspunsul este afirmativ.
În primul rând, omul este construit în așa fel încât să învețe prin imitare - primul cuvânt, primul pas, primele mofturi. Într-o familie unde domnește respectul și dragostea, copilul va crește armonios, va căpăta noțiuni necesare pentru a crește un om demn. Într-o familie dezorganizată, copilul va avea tendința să învețe cum apucă și de la cine apucă, astfel încât să ajungă să considere că un lucru rău este absolut normal, doar pentru că modelul său în viață îl face.
În al doilea rând, un părinte poate fi un model nu doar în ceea ce înseamnă relații interumane, ci și un exemplar ce fac parte dintr-o profesie. Astfel, copilul ajunge să vadă și partea cealaltă a medaliei în ceea ce privește ce înseamnă să fii doctor, învățător sau femeie de servici. Prin intermediul părintelui său, individul vede și învață lucruri care în viitor nu vor face neapărat parte din viața sa - nu toți vor să pășească pe urmele părinților săi, dar va ști cât efort și dăruire sunt puse în acea meserie.
În concluzie, părinții pot fi modele în viață, atât pozitive cât și negative, în ceea ce privește statutul de om sau profesia pe care o practică. Important este faptul că oamenii ce dau viață își modelează copilul, conștient sau mai puțin, de aceea trebuie să aibă grijă ce exact îl învață.

5 comments:

  1. Poti face un eseu despre importanta pompelor de Na si K in viata omului?
    Multumesc!

    ReplyDelete
  2. Salut poti face. Un eseu în care vei lăuda părinții. Tema eseului sa fie Odă părinților . Și în eseu să incluzi cuvintele. Luminosi ca sfinții, mama ca o mamă, tata ca un tată, iubir senină strop de apă.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Momentan, acesta este singurul eseu despre părinți pe site. E posibil în viitor să mai scriu.

      Delete