Thursday 2 November 2017

Dreptul la muncă într-un alt stat european reprezintă sau nu o oportunitate pentru cetățenii români?

Munca este un aspect important în viața socială a unui individ - prin intermediul acesteia omul își câștigă existența, ajunge la un țel sau descoperă noi orizonturi. Dar reprezintă aceasta o oportunitate pentru un om ce vine de departe? Este dreptul la muncă (într-un alt stat european) o oportunitate pentru cetățeanul român? Eu consider că da.
În primul rând, un post de muncă într-o altă țară este o oportunitate pentru un om. Dacă acest post de muncă este acceptat, individul are ocazia, în primul rând, să cunoască o altă societate, alți oameni, altă mentalitate și de ce nu, alte puncte de vedere asupra domeniului în care activează.
În al doilea rând, intervine și factorul financiar, pentru că în alte state europene, salariile sunt pe măsură, destul de mari comparativ cu aprecierea aceluiași post în România. Pe de altă parte, românii sunt dispuși să realizeze munci pe care străinii nu vor să le execute (pentru salariul oferit), așa că pe lângă salariul mai mare, omul trebuie să accepte și lipsa familiei sau a comfortului pe care-l avea acasă.
În concluzie, munca într-un alt stat european, deși costă mai mult - deci individul este mai apreciat, are și o parte întunecată a medaliei - distanța față de casă, față de cei dragi și diferența de mentalitate. Pentru un tânăr însă, consider că plecarea într-un alt stat, fie și pentru o perioadă scurtă de timp, înseamnă experiență și puncte noi de vedere.

No comments:

Post a Comment