Wednesday 20 July 2016

Rolul lecturii în dezvoltarea personală

Deși există afirmația că în ziua de azi tinerii nu citesc, aceasta este eronată: tinerii citesc, dar nu neapărat beletristică. Un articol de ziar, o postare pe un blog, chiar un mesaj mai lung pe Facebook înseamnă ”citire”. Totuși, datorită imensității de noi forme de distracție, cititul cărților a devenit un hobby mai rar.

O altă formă, mai interactivă și potrivită unui tânăr care trăiește în epoca tehnologiei și a timpului insuficient este cartea audio, care este la-ndemâna oricui și din ce în ce mai multă lume îmbrățișează această formă a literaturii.
Un prim argument în ceea ce privește rolul lecturii în dezvoltarea personală este efectul pe care-l exercită o carte asupra unui individ: prin lecturarea unei cărți, omul își îmbogățește lumea interioară prin intermediul imaginației. Desigur, există și multe filme bazate pe anumite cărți, însă avantajul citirii unei opere este că fiecare își poate imagina într-un anumit fel un personaj, un loc sau poate să judece în felul său un eveniment.
Un al doilea argument în favoarea lecturi este faptul că aceasta oferă subiecte de meditație și reprezintă o sursă imensă de idei, idei care pot fi împărtășite altor oameni sau chiar aplicate în viața de zi cu zi. Astfel, un anumit paragraf dintr-o carte de psihologie poate să reprezinte un răspuns la o întrebare care demult sălășuiește în mintea individului. Ideea principală a unui roman poate fi privită din mai multe puncte de vedere, la fel și acțiunile protagonistului sau chiar decorul, iar aceste aspecte ale unei cărți pot fi discutate la infinit cu un om ce a citit la rândul său opera dată.
În concluzie, consider că lectura este un aspect important în viața individului, indiferent de forma pe care o are: carte, revistă, ziar, carte audio. În dezvoltarea personală aceasta joacă rolul de sursă de informație, ajută la antrenarea imaginației și reprezintă o formă de socializare și descoperire a oamenilor ce împart aceeași pasiune.

1 comment:

  1. Buna ziua am nevoie de un eseu argumentativ de la subiectul 1 B , rezolvarea lui . Dacă lectura poate contribui sau nu evoluția interioară a unui om , indiferent de meseria aleasa . Va multumesc

    ReplyDelete